Andere

ANDERE



Begeleiding bij de training van het paard met aandacht voor de biomechanica/ bewegingsleer:


Knowledge is power.


Dit gaat zeker op voor het trainen van en met paarden. Een goed gefundeerde kennis van de biomechanica/ bewegingsleer van het paard draagt alleen maar positief bij tot het welbevinden en de training van het paard. Enkele zaken die wel al eens onderbelicht zijn in het paardrijden: wat met de werking van het TMJ (kaakgewricht) en de inwerking van het bit?, Waarom is dragende achterhand een focuspunt? Waarom gaat de aanleuning vaak fout in de overgangen? Waarom recht richten? ...


Het hebben van een totaalbeeld van de werking van het paardenlichaam en de inwerking van de ruiterhulpen is een meerwaarde. Als dit kan aangevuld worden door te weten welke gymnastiserende oefening een paard kan helpen bij een specifiek werkpunt, beschik je als ruiter/trainer over een groter gamma aan mogelijkheden om  het paard te ondersteunen.


Heb je problemen met bepaalde oefeningen? Vertoont je paard frequent verzet tijdens het rijden? Ben je geïnteresseerd om samen de training van jouw paard te bekijken?


Of wil je meer weten over de biomechanica? Ben je geïnteresseerd om een clinic hieromtrent te organiseren?


Neem gerust eens contact op en dan bekijken we de mogelijkheden samen.




De Klassieke Meesters


History is power?


Vanuit mijn achtergrond als master in de geschiedenis ( en aggregaat) ben ik geïnteresseerd in de klassieke leermeesters. Een onderwerp dat vandaag de dag meer en meer interesse verwerft. Ik bekijk verschillende invalshoeken op het ‘klassiek paardrijden’( zowel praktijk als de theoretische omkadering).


Enkele focuspunten:

Lost in time:  voorbeelden: Waarin en waarom verschilden de visies van Pluvinel en Guérinière op

bvb. schouderbinnenwaarts,…


Lost in translation: Wat bedoelden de oude meesters met het beïnvloeden van ‘de hand’? Voorhand of achterhand van het paard? Of dé ruiterhand (aangezien ze éénhandig reden)? Vanzelfsprekend dat een misverstand hieromtrent

een heel andere uitkomst kan hebben,…  

 

Wil je meer weten over de evolutie van de klassieke rijkunst?

Ben je geïnteresseerd in een lezing?

Organiseer je een clinic en ben je op zoek naar iemand om de evolutie van de klassieke rijkunst toe te lichten?

(Enkele voorbeelden: Van Xenophon tot nu?, Van Antoine de Pluvinel tot François R. de la Guérinière?, Verschil tussen klassieke en hedendaagse rijkunst ,…)


Neem gerust eens contact op en dan bekijken we de mogelijkheden samen.  




Biomechanica bewegingsleer klassieke dressuur academische dressuur rechtrichten training paard dragende achterhand goed lopend paard Elke Schollaert paardenosteopaat EDO hondenosteopaat Xenophon Pluvinel Oliveira Guérinière Baucher oude meesters


"The understanding of a horse is infinitely degraded below that of a Man by several, who notwithstanding, by their actions, fhew, that believe the Horse to be the more intelligent of the two."



William Cavendish, Duke of Newcastle,

A general system of horsemanship in al it’s Branches, Printed in London, M.DCC.XLIII, Vol 1, p. 10.